Cykelpaket i Norge och Sverige
Unionsleden är 35 mil varav 10 mil på grus- och skogsvägar. Den startar i Moss söder om Oslo och slutar i Karlstad. Den svenska sträckan är Sveriges fjärde nationella cykelled. Som första officiella cyklister, tillika researrangör, fick Globalrunners i uppdrag av Unionsleden, Visit Värmland och Visit Dalsland att testcykla leden. Det gav mersmak och vi vill gärna låta fler cyklister njuta av den.
Utmärkande är att leden delvis går på små vägar som du själv inte hade hittat. Det händer roliga saker hela tiden och du får njuta av många små sjöar längs vägen. Gillar du backar är det ett plus, för den är kuperad vilket i kombination med slingrande, grönskande bullerbyvägar gör den mycket vacker. En annan fördel är att den är synnerligen varierande från dag till dag.
På cykeln hör du fågelkvitter, muande kor, gnäggande hästar, bräkande får och forsande vattendrag, men sällan bilar. Du cyklar i en levande entreprenörsinriktad landsbygd. Dofter skiljer sig under säsongen från hägg, syrén och liljekonvalj till nyslaget hö, pors och svamp.
Trakten är full av intressant historia och kultur. Tiden när Sverige blev ett rikt land, har vi bland annat järnverken, skogsbranschen och pappersbruken här att tacka för.
Cykelpaket finns för dig som vill cykla leden i ett svep, hela eller bara svenska delen och även för dig som vill stanna två nätter och göra något annat än cykla under vilodagen. Varför inte passa på och färga garn med växtfärger, testa SUP, rida i Ronjas skogar, lära dig baka surdegsbröd, trampa dressin, gå en målarkurs eller paddla kanot i smala, djurrika sjösystem?
Fakta
Töcksfors - Karlstad: 7 dagar / 6 nätter
Längd: 35 mil, svenska delen 25 mil.
Cykel: MTB, gravel eller hybrid med pakethållare och med eller utan el.
Datum: maj-september
Pris: från 9 950 kronor.
Tillval: Terrängridning, växtfärgning, surdegsbak, kanot, dressin, SUP, målarkurs, kanalbåt, enkelrumstillägg, extra nätter.
I priset ingår
- Del i dubbelrum på noga utvalda boenden alla nätter.
- Stadig frukost varje dag.
- Kartor och GPX filer
- Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
- En eller flera tilläggsnätter
- Växtfärgningskurs
- Terrängritt
- Kanot
- Surdegskurs (brödbak)
- Dressin 5 eller 8 timmar
- Målarkurs
- SUP 4 eller 8 timmar
- Kanalbåt på Dalslands kanal
- Enkelrumstillägg
Lämplig cykel
Bäst är en cykel med minst 7 växlar som tål grusvägar med pakethållare. El-cykel går bra, men inte racer. Ta med din egen eller hyr. Hos vår partner: från 250 kr/dag för hybrid, från 600 kr/dag för el-cykel.
Du kan hämta ut hyrcykeln i Karlstad och lämna den i Moss eller tvärtom.
Väljer du svenska sträckan kan du ta cykeln på bussen från Karlstad till Töcksfors från mitten av juni till mitten av augusti och lämna den i Karlstad. Det kostar inget extra att ta med cykeln på bussen och plats för cykel går att förboka via länk som du får i Globalrunners informationsutskick.
Resan till starten
- Till Moss tåg till Oslo och sedan pendeltåg till Moss eller buss från Göteborg till Moss.
- Till Karlstad tåg.
- Till Töcksfors buss från Karlstad eller tåg + buss från Göteborg.
Nedmonterade cyklar på tåg och bussar
Cykel som specialbagage på buss eller som bagage som du kan bära på SJ, kräver att du tar av det ena eller båda hjulen, vrider styret och lägger cykeln i en cykelväska eller sopsäck.
Tar du egen bil, finns gratis parkering i Moss, Töcksfors och Karlstad. I Globalrunners informationsutskick får du information om var du parkerar gratis.
På bussar Karlstad-Töcksfors från mitten av juni till mitten av augusti kan du ta med cykel och förboka plats för dig och cykeln.
Fler cykelresor
Vi har även cykelresor runt Vänern, till Italien, Tjeckien och Österrike. I Italien kan du åka på träningsläger för landsvägscyklister i Apenninerna och bo vid Adriatiska havet.
Från Prag till Wien har vi ledarledda cykelresor i små grupper och i västra Tjekien har vi ledarledda spacykelresor mellan klassiska kurorter med två nätter på varje ställe.
Handplockade, personliga boenden
Vi har handplockat en rolig mix av boenden längs Unionsleden. Här nedanför ser du kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att bo på. De är inte i kronologisk ordning. Du som bokar ett av våra cykelpaket får självklart alla namn och kontaktuppgifter till respektive boende.
- En natt somnar du intill Klarälven i närheten av en känd kaffeproducent och två riktigt fina muséer. Kaffedoften känns ofta i luften.
- Låna en roddbåt på ett av dina boenden och ro en kvart genom bävervatten till en Whiteguide restaurant som bjuder på den allra godaste maten på hela resan.
- Somna på prästgården där ett av rummen är inrett som ett litet museum från 1700-talet. Njut av generös frukost med juice från det lokala presseriet till sprakandet från elden i kakelugnen.
- En morgon äter du frukost i en stor kvarn på en ön i en älv. Sover gör du gott i ett hus med stora, charmiga dubbelrum eller i ett enkelrum i en trälänga med egen ingång och trädgårdsmöbler på gräset utanför och betande får helt nära.
- Vid Oslofjorden hälsas du välkommen på ett familjeägt hotell intill torget, nära restauranger, bad, gallerier och en vild fors.
- En gammal lanthandel blev hotell och pensionat för hundra år sedan på en värmländsk bruksort. Här äter du gott i restauranten på bottenvåningen som specialiserar sig på närproducerat vilt och fisk eller om du föredrar veganskt på serveringen intill kanalen i byn.
- Mellan sjöarna Lelång och Bengtsbrohöljen bor du på ett hotell som drivs av kanotentusiaster. Bastu och gemensamt kök finns att tillgå och liksom många kanoter.
- Ett mysigt litet värdshus med vacker sjöutsikt och en mycket trevlig värd välkomnar dig till en gammal kyrkby som var ett pilgrimscentrum under medeltiden.
Program
Kör hela leden Moss - Karlstad eller enbart svenska sidan Töcksfors - Karlstad. Du väljer riktning, mål eller start i Karlstad.
Dag 1 Ankomst Moss
Unionsleden börjar vid Konvensjonsgården som ligger vid Møllefossen i centrala Moss. Det var här som fredsavtalet mellan Norge och Sverige ratificerades 1814, vilket ledde till en union som varade fram till 1905. Moss med 50 000 invånare har ett bra utbud av restauranger, museer, gallerier och sportbutiker. Kommer du tidigt, gör en utflykt ut till ön Jeløya som är perfekt för vandringar i världens vackraste land. På kvällen rekommenderar vi en promenad genom det gamla, upprustade industriområdet med gallerier och caféer ner till Oslofjorden där du kan bada vid stranden.
Dag 2 Moss - Askim 53 km
Efter att ha lämnat Moss cyklar du på landsvägar mot Spydeberg. Lunch äter du med fördel ute på landet - antingen köpt picknick mat eller på ett café som vi rekommenderar. Före lunch ska du dock absolut göra ett besök på gården hos våra vänner som odlar svarthavre, en riktig urgröda som har blivit populär i Norge, inte minst bland elitidrottare. Efter Spydeberg går en liten fin landsväg upp till Solbergfoss kraftverk som du cyklar över. Det är en mäktig upplevelse för både ögon och öron. Det dånar och skvätter och bara arkitekturen är värd en resa. Har du tur är bröderna som ömt vårdar sina veteranbilar hemma och visar stolt upp sina guldstenar i garaget. De får även de mest nördiga bilintresserade att tappa hakan.
Dag 3 Askim - Töcksfors 57 km
En relativt flack sträcka i kulturlandskap förbi små sjöar, där du kommer in i Norges största jordbrukskommun Indre Østfold. Fika i Mysen vid Glomma om du vill och fortsätt sedan för lunch i fina Ørje vid Haldenkanalen som också har ett kanalmuseum som är värt ett besök. Därefter är det obefolkade svamp- och bärskogar på skumpedumpevägar in i Sverige och till Töcksfors.
I värmländska Töcksfors ligger Dalslands kanals nordligaste och högst belägna slussar. Första natten bor du uppe på en grön kulle med utsikt över sjön Töck. Här kan du låna roddbåt och ro en kvart till en Whitguidekrog med engelsk kock - imponerande god mat!
Dag 4 Töcksfors - Lennartsfors 41,2 km
Köp med lunchpaket eller handla picknick i Töcksfors. Landskapet är kuperat och går genom små byar och skogspartier. Efter 6 km breder sjön Foxen ut sig med Västra Fågelviks vackra kyrka på en udde. Här hittar du också en fin badplats och ett vindskydd. Vid Sundsbyn cyklar du över en hög bro med fantastisk utsikt över Foxen till höger och fiskeodlingar till vänster.
Du cyklar vidare på en slingrande grusvägar och passerar Nordmarkens Destilleri. Här framställs maltwhisky och vodkabaserade drycker och det finns även ett café. I Holmedal rekommenderar vi en avstickare till vår jazzälskande vän som ofta ger konserter och som bor granne med 'Karl XII hus'. Du kan gå in i den lilla tvåvåningsstugan med grästak och se hur den omtalade kungen sov innan han begav sig västerut och stupade.
Leden fortsätter på en stig med en spång genom skogen. Därefter bär det av söderut på en kurvig, kuperad väg. Naturen skiftar långsamt från öppna landskap till skog med vildmarkskaraktär på gränsen mellan Värmland och Dalsland.
Bruksorten Lennartsfors ligger idylliskt med sina kanalslussar som förbinder Foxen med Lelång. Strosa längs kanalen, insup hamnlivet och besök keramiker och lapptäckshantverkare i byn. Från nattens boende har du en härlig sjöutsikt.
Legendaren och längdskidåkaren Thomas Wassberg har satt Lennartsfors på kartan. Du kan fortfarande följa spåren till fots som anlades för hans och hans skidåkande kompisars skull. Föräldrarna bor kvar i byn och kanske vill de berätta även för dig om hur det var när området kryllade av hundratals barn och ungdomar som älskade att åka längdskidor.
Dag 5 Lennartsfors - Bengtsfors 46 km
Genom trolska skogar längs djupa spricksjöar kommer du in i Ronja Rövardotters hemtrakter bland vildvittror och grådvärgar. Du har många möjligheter till fina bad. Sjöarna avlöser varandra och du kommer inte att behöva trängas. Väl framme i Bengtsfors rekommenderar vi att du tar dig upp på Majberget och besöker utställningen i Halmens Hus. Här får du veta allt om halmkonstens historia i Sverige och hur den kom hit från Sydamerika.
Dag 6 Bengtsfors - Edsleskog 42 km
Dagen börjar på en ljuvlig cykelled längs en banvall och sjön Bengtsbrohöljen till Dals Långed. Du passerar bruket i Billingsfors från 1700-talet som gått från att ha tillverkat smide till att idag vara ett högteknologiskt pappersbruk och en viktig arbetsgivare i trakten. Stenebyskolan med utbildningar i konst och konsthantverk vid Göteborgs universitet präglar byn. Här bor och verkar många konstnärer. Fortsätt trampa längs Laxsjön mot byn Södra Fjäll. Namnet anger topografin - här blir det backiga grusvägar med i stort sett noll bilar.
I Fröskog hittar du en av Dalslands charmigaste kyrkor. Den stavklädda, rödmålade kyrkan är fylld av bondbarock. Gå in och lyssna på historien i en audioguide. Här utgår den 3,8 km långa vandringstigen Bläsenrundan som passerar flera ”grottor” som egentligen är gruvschakt och en härlig, turkosfärgad lagun. Idag cyklar du en kort sträcka så du har gott om tid att njuta av naturen.
Fengersfors domineras av ett gammalt pappersbruk. Det är idag hem för konstnärskooperativet Not Quite med ateljéer, utställningshallar, butik, café och Bistro. Stenugnsbageriet Brukets Godaste sprider härliga dofter över området. Det gamla bruket är även ett industrimuseum och har tilldelats utmärkelsen Årets industriminne. Ta en lång paus här, går runt i lokalerna och ät lunch. Det finns även lanthandel och en fin badplats i byn.
På en slingrande vägen norr ut passerar du sjöar, gårdar och kor. Naturreservatet Bräcke Ängar är ett minnesmärke över det äldre kulturlandskapet. Hundratals år av slåtter och betande djur har gett området en unik flora och fauna. Målet för dagen är en metropol för pilgrimsvandrare på väg till Trondheim. Här somnar du gott i fina rum vid sjön Edslan.
Dag 7 Edsleskog - Borgvik 60 km
Idag bär det uppåt mot Dalslands högsta berg Baljåsen 302 meter över havet. Därefter är du snart tillbaka i Värmland. Gå in i den autentiska, gamla järnvägsstationen i Svanskog - bara skrivmaskinerna är värda ett besök. Här finns ett café i en av de gamla tågvagnarna. Har du inget till övers för järnvägsnostalgi kanske The House of Battles lockar alla Star Wars och Sagan om Ringen fans, ja alla som gillar fantasy och lego.
Du fortsätter på en smal, krokig grusväg över Kilafjället. Därefter blir det plattare mot Västra Smedbyn. von Echstedtska gården bjuder på rustik elegans där bibliska scener möter blommande måleri. Huset är en karolinsk herrgård och inne flödar sirlig rokoko. Ett vackert utedass med fantastiska takmålningar och ett café som serverar matiga mackor, soppa och klassisk fika är pricken över i. Ta med fikat ut på tunet och njut av rofylldheten. På gården finns också en trädgård med örter och värmländska äppelträd. Musten smakar ljuvligt!
I Nysäter ligger Värmlands Vikingacenter med en riktigt fin utställning. Du får se hur folk bodde på till 1000-talet och höra hur fornnordiska lät (som du inte lär förstå om du inte kan isländska eller färöiska). Förkovra dig i vikingarnas liv, gudar, runor och mycket mer. Det är lättillgängligt och i älven ligger två vikingaskepp och en badplats.
Värmlands vagga
Fortsätt på lättcyklad asfalt längs den glittrande Byälven till Värmlands bäst bevarade bruksmiljö. Många hus är byggda av oputsad slaggsten så kallad sintersten. Ägarna till det familjedrivna hotellet berättar gärna om hyttruinen och järnbruket som fanns här tidigare. De flesta skruvarna i Eiffeltornet tillverkades här.
De som bosatte sig vid Borgviksälven, som tidigare hette Värma, kallades "värmar". Landskapsnamnet Värmland betyder egentligen "värmarnas land".
Dag 8 Borgvik - Karlstad 53,1 km
Besök Oscar Magnussons (sångare i Sven-Ingvars) konsthall Sliperiet. Varje sommar ordnar han konstutställningar med internationella fotografer och konstnärer. I hans Sliperi finns en gourmet restaurang där en av Värmlands stjärnkockar trollar med lokala råvaror.
På vägen mot Karlstad passerar du Kullens Bigård som säljer honung och honungsprodukter. I Hasseldalen finns badplats med hopptorn och kiosk. Sista biten väljer vi att lotsa dig utanför Unionsleden, eftersom den under två sträckor går längs E18 med massiv, snabb trafik och även över en torv/lerväg. Strax före Karlstad når du Bomstadbaden med sandstrand och härliga bad i Vänern. En lättcyklad dag på platta vägar.
Trampa till Fredsmonumentet som restes till minnet av unionsupplösningen före incheckning. Du är i mål!
Dag 9 Värmlands museum och Sandgrund - hemresa
Avsätt tid på förmiddagen. I före detta danspalatset Sandgrund finns konsthallen med Lars Lerins verk. Ett stenkast bort ligger Värmlands Museum där internationella utställningar samsas med värmländsk kulturhistoria.
Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper, starkare ben och goda bär. De starkaste intrycken lär vara möten med människor längs vägen.
Ta en vilodag, stanna två nätter och testa något nytt
Prova att göra en surdeg och grädda ditt eget bröd i en vedeldad bakugn. Få tips om bröd och hur du lyckas hemma.
4 timmar - 950 kronor.
Konstkurs Kreativ Målning
Lasera med temperafärger på förberedd duk som spatlats med marmormjöl för att ge struktur.
Tre timmar, 500 kr per person inklusive material och fika med hembakad baguette. Ditt verk skickas sedan till din hemadress.
Paddla i ett kanotparadis
300 kr/kanot eller kajak för en heldag. Med sina 2500 smala sjöar lämpar sig Dalsland ypperligt för paddling. Vi har tips på de bästa!
Dressin 470 kr/5 timmar
Två personer får lätt plats på detta fordon som följer en gammal tågräls. En trampar och en sitter bredvid när ni passerar idylliska sjöar, trolska skogar och genom en nästan 300 m lång tunnel.
Växtfärgning
Klockan 11-17. 600 kr inklusive fika. Minst 2, max 4 personer. Garn tillkommer, som sedan skickas till din hemadress.
SUP Stand-up Paddle
Vila rumpan från cydelsadeln och testa SUP. Prima core- och balansträning. Flytväst, paddel och fångrem ingår.
1 timme 100 kronor/person
Heldag 300 kronor/person
Uteritt i Dalsland
2 timmar, 700 kronor. Underbar upplevelse med kunnig ridlärare. En varierande tur på välmående hästa som lever i stor flock och på lösdrift. Ridvana krävs ej.
Kanalbåt genom 16 slussar
Dalslands kanal med romantiska brukssamhällen, vacker natur och ett rikt djurliv mellan akvedukten i Håverud och Bengtsfors. Nivåskillnad 41 meter. Ena vägen båt, andra vägen rälsbuss. 530 kronor per person.
Unionen mellan Sverige och Norge
Unionen uppstod efter Kielfreden mellan Sverige och Danmark 1814. Unionen var en kompromiss mellan de norska självständighetssträvandena och Sveriges anspråk på Norge som ersättning för det förlorade Finland och det till Danmark avträdda Svenska Pommern och Rügen.
Sveriges senaste krig
Grönland, Island och Färöarna som tillhört Norge blev danska. Norge valde den danske arvprinsen Kristian Fredrik (sedemera Kristian VIII av Danmark) till norsk kung. Efter en kort militär intervention ingicks vapenstillestånd. Kristian Fredrik abdikerade mot att Norge fick behålla sin författning i union med Sverige. En reviderad norsk författning antogs och Karl XIII (i Norge Karl II) valdes till norsk kung.
Nya flaggor och unionsvapen
Norge skulle vara förenat med Sverige som ett eget rike med egna lagar och förordningar, men med gemensamt kungahus och gemensam utrikespolitik ledd av UD i Stockholm. I Sverige försökte man på sikt skapa ett enda rike, medan norrmännen slog vakt om sitt självstyre. 1835 fick de norska statsråden igenom att de skulle få vara med och bestämma över den gemensamma utrikespolitiken. Nya flaggor och ett nytt unionsvapen togs fram efter norska krav.
Norska regeringschefen blir statsminister
Relationerna blev alltmer ansträngda. Ståthållarstriden slutade med att titeln avskaffades och den norska regeringschefen fick titeln statsminister. Kungens (Oscar II) vetorätt mot grundlagsändringar avskaffades och Norge fick en egen flagga utan unionsmärke. Sveriges finansminister Johan August Gripenstedt rasade: "Norskarna få ej krusas utan böra styras med starka tyglar och piska".
Avskedsansökan
Konsulatfrågan blev den formella orsaken till unionens fall. Norge ville ha egna konsulat, men det handlade lika mycket om fullkomlig jämställdhet. Oscar II vägrade. Norge svarade med att lämna in sin avskedsansökan. Stortinget förklarade att kungen inte hade fullföljt sina plikter och därför var unionen upplöst. I en folkomröstning i Norge röstade 368 208 för en upplösning och 184 emot.
Statyn för Unionsupplösningen
En ny tid var här. Efter förhandlingar i Karlstad blev det en fredlig upplösning. Du cyklar i mål eller startar vid statyn över upplösningen.
Bra att tänka på
Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med 6-7 timmars cykling/dag. Var beredd på att det är kuperat och träna gärna i backar före avresan.
Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer.
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel.
Vad behöver jag ha med mig?
Cykel, hjälm och cykelväskor. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig packa smart.
Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte särskilt hållbart.
Hur bokar jag min resa till starten och hem från Karlstad? När du har betalat anmälningsavgiften mejlar vi en pdf med tips på hur du kan boka resan till starten och få med din cykel på tåg och bussar och hur du kan få billigare pris på tågresor.
Cykel då?
Ta med din egen eller hyr hos vår partner i Karlstad eller Moss. Du får information av oss om var du kan boka hyrcykel.
Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk. Antingen kan du utöka din hemförsäkring med utökat resskydd (kolla att avbokningsskydd ingår) eller köpa separat avbokningsskydd via vår partner ERV eller av något annat bolag.
Vad har Unionsleden för fördelar jämfört med andra cykelleder?
- Mindre biltrafik.
- Ett historiskt motiv.
- Går genom två länder.
- Mer varierande.
- Levande landsbygd - det händer något nästan hela tiden.
- Mer kuperat och slingrigt.
- Mer grus- och skogsvägar.
- Mer bär och svamp.
- Väldigt trevliga människor som tar sig mer tid att prata eftersom det inte är så mycket turister här.
- Mycket bra restauranter och duktiga kockar.
- Gott om lättillgänglig kultur.
- Många alternativ på vad du kan göra under en vilodag.
Datum
1 maj - 30 september
Informationsutskick
Informationsutskick 1
får du när du har bokat resan och betalat bokingsavgiften. Det innehåller litteraturtips, träning inför cykelresan, kontaktuppgifter till cykeluthyrare samt information om hur du får med tar dig till och från Töcksfors/Moss/Karlstad, eventuellt med din cykel.
Informationsutskick 2
får du när du har betalat slutfakturan två månader före resan. Det innehåller en detaljerad, personligt utformad resebeskrivning, kontaktuppgifter till samtliga boenden, utrustningslista, tips för din cykel, mm.
Informationsutskick 3
I utskick 3 en månad före start får du översiktskartor och GPX filer som kan användas i en GPS eller i en gratis GPS-app i mobilen.
När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående.
Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer.
- Resevillkor med avbokningsregler.
- Hur vi behandlar personuppgifter
- Frivilligt avbeställningsskydd
Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta vilket datum du vill starta var och vem du eventuellt vill dela rum med.
Pris per person
9 950 kronor Töcksfors - Karlstad
Enkelrumstillägg 2450 kronor.
11 950 Moss - Karlstad
Enkelrumstillägg 2950 kronor.