Birkebeinerrennet
Ikoniska Birkebeinerrennet hade premiär 1932. Huvudloppet startar i det lilla samhället Rena och går över två fjäll på vägen mot Lillehammer. De första 15 kilometerna är en rak stigning över det första krönet. På loppets sista del, efter 40 kilometer, väntar utförsåkning från Sjusjön ner till målet. Längdskidåkning när den är som bäst väntar dig i världens vackraste land där befolkningen har längdskidor i sitt DNA och i sin själ. Alla åkare måste av historiska och säkerhetsmässiga skäl bära en ryggsäck som väger 3,5 kilo under hela loppet.
Välj dubbelrum med frukost eller delad lägenhet för fyra personer. I lägenhet kan ni laga egna måltider till mer överkomliga priser än restaurangernas. Tåg till Lillehammer ingår tur och retur liksom buss till starten inför loppet. Övriga dagar finns fina möjligheter till skidåkning, till exempel i längdparadiset Sjusjøen, i spår från Lillehammer eller slalom i Hafjell. All logistik är paketerad och serverad med proffsig reseledning. Bara att boka resan och börja träna!
Lillehammer som är vår bas är en pittoresk liten stad med knappt 30 000 invånare. Centrum består av trähus från 1800-talet och ligger vid Norges största sjö Mjøsa och floden Lågen, omringad av berg. Lillehammer är också en OS-stad som stod värld för Vinterspelen 1994. Förutom all sport, ligger Garmo stavkyrka från 1150 här och på sjön kör PS Skibladner, världens äldsta hjulångare, reguljära turer sommartid. Här finns också hällristningar i Drotten, norska OS muséet, ett konstmuseum och Maihaugen, landets största utomhusmuseum.
13-17 mars 2025
Loppen i Lillehammer
54 km härlig skidåkning i klassisk stil väntar dig som deltar i Birkens huvudlopp på lördagen. Vill du åka en kortare sträcka går Halvbirken samma dag, 28 km från Sjusjøen. Det finns också Skatebirken 54 km på fredagen, samma sträcka som huvudloppet. För samtliga lopp gäller krav på ryggsäck med obligatoriskt innehåll och en vikt på 3,5 kilo.
Resans datum 2025: 13-17 mars 5 dagar.
Distans: 54 km klassisk stil i huvudloppet. Halvbirken 28 km.
Antal deltagare: 7000 år 2024.
Andra lopp: 54 km skate, 28 km halvbirken.
Start huvudloppet lördag: från 07.45 herrar elit till 09.45.
Vallaservice: Rode vallaservice i Lillehammer torsdag och fredag från 300 NOK.
Vätska/energi depåer: Fem längs banan.
Minimiålder i loppen: 16 år.
Allt detta ingår
- Tåg från Stockholm (eller någon av stationerna längs vägen mot Oslo) eller Göteborg till Lillehammer tur och retur.
- Del i dubbelrum fyra nätter på Birkebeiner*** i Lillehammer eller
- Del i lägenhet för fyra personer på Birkebeiner*** i Lillehammer.
- Frukostbuffé varje dag om du väljer dubbelrum.
- Startavgift i ett av loppen.
- Buss till starten från Lillehammer.
- Shuttle från målet till centrum (eller gå).
- Transport av ombyte från start till mål.
- Diplom till alla. Medalj till de som går i mål < +25% av tiden för segraren.
- Träningsprogram.
- Reseledning och service av Globalrunners.
- Resegaranti enligt Resegarantilagen.
Dubbelrum eller lägenhet
Vi bor i Lillehammer där målet för loppen ligger. Välj att bo i delat dubbelrum med frukost och gratis kaffe och te under dagen eller i lägenhet för fyra personer på Birkebeineren*** Här finns bastu, skidrum, smörrelab utrustat av SWIX med vallabord och allt du behöver för att valla dina skidor, allrum med öppen spis och wifi överallt. I de rymliga lägenheterna finns fyra enkelsängar, modernt kök, badrum med dusch, stort vardagsrum och balkong. Till järnvägsstationen går du på en kvart.
Torsdag - ankomst till Lillehammer
Tåg från Stockholm eller Göteborg tur och retur
Avgång torsdagmorgon, direkttåg till Oslo. Byte i Oslo. Framme i Lillehammer på eftermiddagen/kvällen samma dag.
Stockholm - Oslo direkt tar drygt fem timmar.
Göteborg - Oslo tar drygt tre timmar.
Oslo - Lillehammer tar ungefär 2 timmar.
Du kan även hoppa på/av längs vägen i Södertälje Syd, Katrineholm, Hallsberg, Degerfors, Kristinehamn, Karlstad eller Arvika.
Hemresa måndag Lillehammer - Oslo, Oslo - Göteborg eller Stockholm. Avresa mitt på dagen, ankomst Göteborg eller Stockholm måndag kväll.
Med reservation för tågbolagens ändringar.
Tågresan från Stockholm eller Göteborg ingår i resans pris. Vill du resa från någon annan ort, boka själv din anslutning till Göteborg eller Stockholm. Vill du inte utnjyttja tågresan får du avdrag från resans pris, kontakta oss i så fall.
Från tågstationen i Lillehammer till hotellet och lägenheterna tar det en kvart att gå.
Bo i hotellrum eller lägenhet
På Birkebeineren kan du välja att bo i delat dubbelrum eller i lägenhet för fyra personer.
Hotellrummen är 16 kvm med en dubbelsäng, eget badrum, hårtork och platt-TV. Frukostbuffé ingår varje morgon.
Lägenheterna är 60 kvm med fyra enkelsängar, fullt utrustat kök, matbord med sex stolar och ett vardagsrum med sittgrupp och tv. Diskmaskin finns i köket, kylskåp, frys, ugn, spis med fyra plattor, kaffebryggare, mm, badrum, wifi, platt-TV. Enkelsängarna finns dels som våningssäng, dels som två sängar bredvid varandra, dvs några får bo i våningssäng i ett rum och de andra två i två enkelsängar på golvet.
Bakom husen med lägenheterna går det en ljusslinga till skidstadion där målet för loppen är. Det är 2 km till COOP Mega, Europris och REMA 1000 och 3 km till Kiwi livsmedelsaffär. Det finns även mindre mataffärer närmare Birkebeineren.
Hotellrummen och lägenheterna finns alltså bäggedera på hemtrevliga Birkebeineren som ägs av privatpersoner från bygden och inte ingår i någon kedja. I gemensamma utrymmen finns tvätt- och torkrum och TV-rum med öppen spis. Här finns gratis wifi överallt, skidförråd och gratis bastu. Det är gångavstånd till Lillehammers centrum, tågstationen och till bussen på tävlingsdagen mot Rena.
Om någon skulle komma med bil har ni tillgång till gratis privat parkering.
Fredag - skidåkning i Sjusjøen
Lillehammer erbjuder ett av Norges största spårnät. Sträckorna är mycket välskötta och väl markerade. Dessutom är snöläget oftast perfekt från november till april. Därmed står inget i vägen för vidsträckta turer i de fina bergen. Det finns anslutning till längdskidområdena i Hafjell / Øyer, Sjusjøen och olympiaspåren från Birkebeinerens skidstadio i Lillehammer. Med nästan 350 km skidspår får du garanterat omväxling!
Vi föreslår idag lokalbussen till Sjusjøen för att njuta av härlig längdskidåkning. Bussresan tar en halvtimme och kostar 55 kronor om du köper den via en app.
På eftermiddagen besöker vi mässan och hämtar ut våra startkit. Alla som vill lämnar in sina skidor för vallaservice (från 300 NOK). Vill du inte hämta ditt eget startkit ordnar vi det åt dig och delar ut till alla på fredagskvällen under informationsmötet på hotellet.
Rode är officiell vallapartner. Valla med flour/PFAS är absolut förbjudet i samtliga lopp för alla åkare och kommer att kontrolleras. Rode erbjuder vallaservice i Lillehammer torsdag och fredag från 300 NOK.
Vill någon hellre köra Skatebirken 54 km längs samma spår som huvudloppet på lördagen, går Skatebirken på fredagen.
Lördag - Startskottet går för huvudloppet
Tävlingsdags! Tidig frukost och sedan kort promenad till bussen mot Rena. Bussen tar cirka två timmar och ingår i resans pris. Var ute i god tid då det kan bli mycket trafik mot Rena. Det tar tio minuter att gå till bussen i Lillehammer.
När du startar i Rena beror på vilken startgrupp du startar i. Eliten män startar först, klockan 07.45. Sista startgrupp startar 09.45.
Du måste ha med dig en ryggsäck under hela loppet med det obligatoriska innehållet. Den ska väga 3,5 kilo. Detta kommer att kontrolleras före start, under loppet och i mål. Du måste också ha på dig nummerlappen under hela loppet. Chipet för tidtagning fäster du vid ankeln och lämnar tillbaka i mål - annars får du böta 300 NOK.
Idag är det klassisk stil som gäller i spåren.
Vill du hellre köra Halv Birken på 28 km går det loppet också idag, men från Sjusjøen dit det också går bussar från Lillehammer som ingår i resans pris. Bussarna går klockan 09.30. Första start i Halv Birken är klockan 12.00.
Seedning
Har du åkt något av Birkenloppen de senaste fyra åren blir du seedad. Har du inte det, kan du ange ett eller flera resultat från internationella lopp som du har kört de senaste två åren, till exempel Vasaloppet, Marcialonga, Engadin Skimaraton, Toblach-Cortina. Har du inte något resultat från nämnda lopp, får du starta i en startgrupp med oseedade åkare. Preliminär seedningstabell för 2025 kommer i november. Öppet Spår är officiellt inte seedningsgrundande, men Birken har lovat att göra en manuell värdering av resultat från Öppet Spår om du har det och det är max två år.
Seedningstabellen för 2024 års lopp som riktmärke
Var rädd om naturen
Det är förbjudet att skräpa ner. Den som gör det får 15 minuters påslag på sitt resultat. Släng skräp vid matstationerna eller i skräpzonerna längs banan.
Skadade stavar och skidor
Om du behöver låna en stav finns det i startområdet och vid samtliga energidepåer. Återlämna de lånade stavarna i mål där du lämnar tillbaka tidtagarchipet. Behöver du låna skidor har Salomon ett mycket begränsat antal vid starten och på matstationerna. Lånar du skidor, återlämna dem vid målgång. Uppsamlade skidor och stavar kommer att finnas på hittegodsavdelningen i Rena.
Välkommen i mål
Segraren beräknas i mål vid halv elva, den sista åkaren vid 19.30. Alla åkare får sina diplom vid målgången. Tidtagarchipet måste återlämnas (även om du inte startar). Ej återlämnat chip debiteras åkaren med 300 NOK norska kronor.
Det finns spärrtider i Skramstadsetra 12.15, Kvarstad 15.30 och Sjusjøen 17.30 varifrån det går gratis bussar till mål.
På kvällen äter vi Firarmiddag tillsammans på en noga utvald restaurant. Middagen ingår inte i resans pris.
Söndag utan tidtagning
Kanske några tar sovmorgon idag innan vi ger oss ut på nedvarvning i spåren. Hafjell, Kvitfjell och Skeikampen har alla alpina centrum med uthyrning av slalomskidor och liftkort om någon vill variera.
Måndag - Sista dagen i Norge
Den som vill kör ett sista pass före hemresa, går på OS-muséet, spanar in den vackra, gamla stavkyrkan, upptäcker Norges största utomhusmuseum Maihaugen, strosar i Lillehammer eller bara tar det lugnt.
Till Stockholm
Avresa med direkttåg från Lillehammer 13.15.
Ankomst Oslo 15.26.
Avresa Oslo 16.52, ankomst Stockholm 22.08. Direkttåg. Det går bra att stiga av i Södertälje, Katrineholm, Hallsberg, Degerfors, Kristinehamn, Karlstad eller Arvika också.
Till Göteborg
Avresa Lillehammer 15.16. Ankomst Oslo 17.29.
Avresa Oslo 18.10, ankomst Göteborg 21.45.
Med reservation för tågbolagens ändringar.
Obligatorisk ryggsäck
Birkebeinerrennet körs över två fjäll och kan bjuda på utmanande förhållanden. Därför ska varje åkare packa med extra kläder och mat.
Till minne av birkebeinarnas räddningsaktion måste din ryggsäck väga minst tre och ett halvt kilo, som om du bar på en liten kung Haakon. Väskorna vägs vid start och målgång och avviker vikten blir du diskad. Följande ska ingå:
- vindjacka och vindbyxor
- torra och varma underkläder
- mössa
- buff/balaclava
- handskar
Arrangören rekommenderar starkt alla deltagare att även ta med mat, dryck och valla.
Officiell svensk arrangör
Till Birkebeinerrennet är Globalrunners den enda officiella researrangören i Sverige.
Vanliga frågor
Bokar ni tåg åt mig som inte följer med på er resa?
Nej.
Hur ser tågresan ut?
I resans pris ingår tåg från Stockholm eller Göteborg. Bor du någon annanstans får du själv boka anslutning till Stockholm eller Göteborg. Bor du längs vägen kan du kliva på på en annan station, till exempel Karlstad, se programmet. Direkttåg till Oslo (3,5 timmar från Göteborg, 5,5 timmar från Stockholm), därefter nytt tåg Oslo - Lillehammer direkttåg som tar två timmar.
Finns det platser kvar?
Står det inte på bokningssidan att det är fullbokat finns det plats. Vi vet aldrig när våra resor blir fullbokade. När sällskap på 8-10 personer bokar in sig blir resorna fulla snabbt.
Måste man vara med i en skidklubb för att få starta?
Nej, men du måste fylla i ett formulär där du intygar att du är frisk inför loppet.
Varför lägenheter, det har ni inte på några andra resor?
För att vi tror att det blir trevligt och för att det är dyrt att äta på restaurang i Norge. Det finns inga enkelrum.
Jag åker själv och har ingen att dela rum eller lägenhet med?
Du får dela med någon annan/några andra på resan, välj rum eller lägenhet när du bokar resan.
Lillehammer
I Lillehammer i Gudbrandsdalen bor knappt 30 000 människor. Staden är omgiven av berg och ligger i norra delen av Norges största sjö Mjösa och vid floden Lågen. Här gick OS och Paraolympics 1994. Centrum är pittoreskt med träbebyggelse. Namnet Lillehmmer kommer från ordet hamarr som betyder sten elle klippa och för att särskilja staden från närliggande Hamar, fick den namnet Lillehammer.
Lillehammer är värd för Nordens största litteratur festival och 2017 blev staden utnämnd till en UNESCO City of Literature. I sitt hem "Bjerkebæk" i Lillehammer bodde Sigrid Undset (1882–1949) som fick Nobelpriset i lilleratur 1928. Nu bor Heidi Weng i stan.
Småskaligt, personligt, flexibelt med mycket omtanke och glädje
Vi gör allt för att förbli en av de mest efterfrågade arrangörerna på marknaden. Helheten är det som våra tidigare gäster uppskattar mest, men också småskaligheten och flexibiliteten. På resan till Birkebeinerrennet är gruppen liten. Vi lär oss snabbt varandras namn och vi som arrangörer gör vårt yttersta för att varenda en i gruppen ska känna sig maximalt nöjd med sin resa. Det brukar alltid följa med gäster på våra resor som inte känner någon från början. Vill du vara social och ha sällskap har du det av trevliga medresenärer, vill du vara för dig själv går det fint.
Historisk bakgrund
Det var en kall vinternatt år 1206. Från Lillehammer i Norge gav sig de två birkebienarna Torstein Skjevla och Skjervald Skrukka ut på en farofylld och osäker resa på skidor över fjället. Med sig bar skidlöparna ett tvåårigt barn. Målet var att föra barnet, Haakon Haakonsson, oäkta son till den nyligen avlidne kungen Haakon Sverresson, i säkerhet.
Den blivande kung Haakon var genom börd en del av Birkebeinarpartiet och befann sig med sin mamma Inga i fiendeland, där Baglerna ville störta den rådande ordningen. Då ryktet gick att kungasonen fanns i byn var tiden knapp. Räddade av sitt försprång och dåligt väder kunde Skjevla och Skrukka med lille Haakon till slut sätta sig i säkerhet på andra sidan fjället i Østerdalen och sedan ta sig vidare till vänligt sinnade trakter och Kung Inge i Nidaros (dagens Trondheim).
Haakon blev så småningom kung och avslutade inbördeskrigen. Under honom hade Norge sin storhetstid under medeltiden. Som en hyllning till prinsen och hans modiga räddare måste varje deltagare i Birkebeinerrennet bära en 3,5 kilos ryggsäck, som symboliserar prinsens vikt. (En lättviktare bland tvååringar, reds anmärkning).
Den dramatiska resan blev inspirationen till Birkebeinerrennet. Loppet som startades 1932 ingår i långsloppscupen och ses som en av de tuffaste utmaningarna åkarna ställs inför. Vasaloppet är högst rankat och sen kämpar ”Birken” och Marcialonga om andraplatsen.
Birkebeinerrennet är ett av världens mest ikoniska långfärdslopp med ett rikt historiskt arv, fyllt av berättelser om mod och äventyr. Bakom sagans knapphändiga redogörelse ligger en gärning som alltid ska tilltala norsk ungdom. De två männen som kämpar sig fram över berget i fruktansvärda stormar utan att tänka på att vända eller ge upp. Det var landets framtid som gällde och de använde allt sitt mod, kraft och vilja för att föra det barn i säkerhet som de hoppades och trodde skulle bli Norges kung.
Hösten 1930 publicerade författaren och jägmästaren Haakon Lie en artikel som lanserade idén om ett skidlopp för att hedra räddningen av den 18 månader gamla prinsen Haakon Haakonsson. Två år senare träffades sex män på berget Raufjellet och beslutade formellt att arrangera det allra första Birkebeinerrennet. 1932 fullföljde 147 man den då 59 km långa leden - segrare blev Trygve Beisvåg, som slutade på respektabla 4:51:40
Namnet Birkebeinere gavs av baglarna och var ursprungligen avsett att vara stötande - med hänvisning till deras byxor av björkbark, vilket tyder på att de var fattiga. De visade sig att baglarna hade fel och idag bär namnet på en känsla av stolthet, styrka och uthållighet - något som tusentals åkare fortsätter att sträva efter varje år.
Klimatutsläpp
På bilden ser du koldioxidutsläpp per person på resan med avresa från Stockholm. Här kan du räkna ut ditt avtryck från andra avreseorter.
Transporten till resmålet står för lejonparten av resans klimatavtryck. Klimatkompenserade varor och tjänster som flyg, innebär inte lägre utsläpp.
Om vi inte minskar våra utsläpp kommer temperaturen att stiga rejält med bland annat kortare skidsäsonger som följd. Globalrunners vill minska utsläppen för allas vår hälsas skull.